El Patronat

Missió

Promoure, practicar i fomentar l’activitat musical a Sant Esteve de Palautordera.

 

Visió

“Volem que la música i el moviment arribin a tothom a Sant Esteve de Palautordera. Per això col·laborarem amb diferents entitats del poble, creant xarxa, despertant la il·lusió pel desconegut, generant moviment i so. Crearem punts de trobada i de benestar personal i social, on l’aprenentatge i les experiències es transformen en un retorn directe al poble i als seus habitants”.

 

Trajectòria

El 2014 mor Jaume Puig Arabia, fill de Sant Esteve, i deixa una quantiosa herència al poble per a l’ensenyament de la música. Aquesta herència, l’han de gestionar l’Ajuntament i la Generalitat a parts iguals.

El novembre del 2015 es crea una comissió, formada per un membre de cada partit representat a l’Ajuntament, que inicia una ronda de consultes amb persones relacionades amb el món de la música, l’ensenyament…

Durant el 2017, la Generalitat proposa en Carles Farràs, director de l’ASEM (associació d’escoles municipals de música), perquè doni un cop de mà per engegar el projecte, i s’estableix que la forma més adequada d’emparar el projecte serà la de Patronat de gestió directa, ja que permet que el projecte sigui únic i que legalment l’Ajuntament pugui mantenir-ne un control proper, alhora que manté la relació amb la Generalitat.

El juliol de 2018 s’aproven els estatuts del Patronat, es fa la tria d’experts independents i s’inicia formalment l’activitat.

Els objectius

  • Fomentar la cultura musical al municipi de Sant Esteve de Palautordera a través d’un ensenyament musical a l’abast de tothom, vetllant especialment per les activitats de caire col·lectiu.
  • Fomentar l’ensenyament musical a través de l’Escola Municipal de Música Jaume Puig i Arabia.
  • Establir programes de col·laboració d’ensenyament musical amb els centres educatius de règim general del municipi.
  • Promoure activitats culturals entorn de la música i les arts relacionades, com la dansa i el moviment, en col·laboració amb les altres entitats culturals del municipi.
  • Fomentar relacions de col·laboració amb entitats educatives i culturals del Baix Montseny i del Vallès Oriental de cara a la consolidació d’una xarxa cultural enriquidora i diversa.
  • Impulsar juntament amb altres municipis del nostre entorn, la creació, per part del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, d’un cicle formatiu a l’entorn de la música i de les arts escèniques a la comarca del Baix Montseny.

Línies d’actuació

El Patronat se n’ha marcat inicialment les següents:

  • Creació i consolidació de l’Escola Municipal de Música Jaume Puig i Arabia, vetllant pel desenvolupament dels seus objectius.
  • Creació i consolidació d’un projecte de música comunitària a l’escola Vallmanya i a l’institut Can Record.
  • Promoció d’un Cicle de Concerts que contribueixi a la programació cultural del municipi.
  • Obtenció de patrocinis i mecenatges per part d’empreses, institucions i particulars.

Jaume Puig Arabia

Jaume Puig Arabia, fill del mas de Can Pujol de Sant Esteve de Palautordera, passà la joventut, com tants d’altres de la seva generació, estudiant a l’escola de “Les monges” de Sant Esteve de Palautordera i feinejant al mas dels pares. Més endavant, entrà a treballar a la farmacèutica dels Morató, a Santa Maria. Amb la seva esposa, la Maria, s’establí a Barcelona i entrà a treballar a Ariola – Eurodisc, discogràfica subsidiària d’Ariola Records, amb seu a Alemanya.

Allà contactà per primer cop d’una manera intensa amb el món de la música, passió que ja no abandonaria en tota la vida. La companyia enregistrava discos per a Serrat, la Trinca, Pere Tàpies… La mala salut de la seva dona, però, va ser la causa que en Jaume decidís no anar a viure a Madrid quan la companyia va traslladar-se a aquella ciutat. Temps després, vidu i sense feina estable, trobà el suport de l’Eulàlia Pou, filla també de Sant Esteve, que el connectà amb el món de la difusió de la música per a la gent gran arreu de Catalunya a través de la Fundació La Caixa. Víctima d’una malaltia de llarga durada, passà els seus darrers dies envoltat de la gent que més s’estimava, i de Bach. De caràcter afable i humil, cedí el seu llegat a les seves dues grans passions: la música i el poble de Sant Esteve.